fbpx

Vejledning til dit eget retreat

En ny begyndelse i 5 trin

Denne vejledning er en rite i 5 trin, som dybest set går ud på, at takke året der er gået og herefter lade nye intentioner spire frem, tage form og pege fremad. Det er en kraftfuld proces, der har potentiale til transformation og udfoldelse af vores inderste ønsker, håb og drømme. 

Sæt dine nye intentioner som et kompas for dit hjerte, så du altid har en retning, uanset hvor hårde storme eller svære landskaber du møder på din vej. Du kan altid starte på en frisk; når året skifter, ved nymåne eller når som helst du kan mærke, at nu er det tid!

En ny begyndelse er at lytte indad og opdage nye ressourser, du ikke viste du havde, og begynde at tro på dem. Lad det være en tid med undren og glæde. Jeg kan selv lide at lave dette arbejde tidligt om morgenen. Morgenstunden er det bedste tidspunkt, hvor daggryet kommer med sin fine nye energi. Men det vigtigste er bare at have god tid, og gerne en hel dag.

Jeg har følgende ting inden for rækkevidde:

 1. stearinlys for hyggens skyld
 2. røgelse (Salvie, tørret)
 3. vand med citron og varm te
 4. blok, papir og en blyant
 5. yogamåtte, tæpper og puder
 6. forberedt mad (hvis du bruger en hel dag)
 7. jeg har slukket min telefon og er offline

Giv dig selv masser af tid, så du ikke skal haste dette ritual igennem. Alternativt, kan du tage et punkt ad gangen og lade det hele vare et par dage.  

Har du en yoga eller meditationspraksis, kan du ind imellem lave lidt yoga eller sidde lidt i meditation. Hvis du vil lave luksusmodellen, kan du undervejs gå en tur i den friske vinterluft, eller tage et (hav) bad som en del af ritualet.

Men vær kreativ, find din egen vej. Det er din dag. Det jeg har skrevet herunder er blot en vejledning du kan lade dig inspirere af. Læs det hele igennem inden du begynder.

Jeg ønsker dig en god ”Ny begyndelse”!

1. Bearbejd fortiden

Først skal du give dig tid til at reflektere over det gamle års op- og nedture. Det er en måde at tage din levede erfaring til dig. Det giver indsigt og forbereder dig på det dybere indre arbejde, der ligger forude.

Start med at takke for alle de oplevelser, der har beriget dit liv og din sjæl, og anerkend alt det du er stolt af at have gjort og oplevet.

Det første er et vigtigt punkt, du kan gå tilbage til, mange gange.

 1. Lad tankerne vandre henover årets dejlige perioder, små og store. Tag dem til dig, ved at mærke ind i kroppen mens du tænker og forestiller dig oplevelserne, relationerne, situationerne så levende som muligt. Hold evt. en hånd på hjertet og tak hver enkelt oplevelse. Mærk og genoplev det. Lad det fylde noget for dig.
 2. Lad nu tankerne vandre henover årets svære perioder. Tænk over de relationer, situationer og mønstre, der gav dig sorg og fortvivlelse. Bliv ikke bange for at følelserne kommer frem igen. Det er tankerne der aktivere dem.
 3. Skriv nu på et blankt stykke papir, de svære oplevelser der gjorde dig bange, fortvivlet eller ked af det. Måske kom det til udtryk som vrede, bitterhed, kritik, angst eller anden form. Sørg for at hver oplevelse har et navn, eller en kort en sætning du kan skrive ned. 
 4. Mens du husker og skriver, så prøv at mærke det aftryk de gamle oplevelser giver i kroppen nu. Læg mærke til at det sansynligvis er anderledes nu, end da det skete. Træk vejret venligt og kærligt, græd hvis du får lyst – lad bare tårerne trille, sig hvad du mærker højt for dig selv, så du kan høre det, hvis det føles rigtigt for dig. Eller lad det komme ned på papiret, hvor du kan skrive de følelser og tanker du har nu i forbindelse med hver oplevelse. Lad være med at presse noget frem.

Det kan være vanskeligt med de svære oplevelser. Men når vi giver os selv lov til at stå tæt på vores svære, mørke følelser, som vi måske har haft gemt væk, er det forløsende i sig selv. Når vi holder kærligt om det sårbare, så kan vi hele op. Det er tid for medfølelse, omsorg og venlighed!

Nu kan det være rart at lave lidt yoga og strække sig. Hold en pause, drik lidt te og tak dig selv for dette dybe arbejde du nu allerede har gjort.

Godt!

2. Slip mørket

I dette trin skal du giv dig i kast med at reflektere over den indsigt eller forståelse, som hver af de vanskelige oplevelser indeholder. Træk indsigten ud og tag den til dig. Tilgiv dig selv og alle involverede, så du ikke længere skal bære rundt på eller holde fast i noget/nogen. Vær tålmodig!

Tag en oplevelse ad gangen og giv dig god tid.

 1. Spørg dig selv: Hvad fik denne oplevelse mig til at indse eller forstå omkring mig selv?
 2. Vær villig til at tilgive alle involverede ( især dig selv) så du kan komme fri. Mens du har oplevelsen frisk i erindring kan du gentage sætninger som denne indvendig: 
 3. Jeg tilgiver mig selv.
 4. Jeg tilgiver alle involverede i det der gjorde mig ondt.
 5. Sådan var det – ja – men ikke mere, ikke længere og ikke igen!
 6. Det var dengang, det er forbi, det er overstået – nu er jeg her.

Herefter

 1. Hvis du får øje på nogle af de selvnedbrydende/destruktive mønstre, dem der står i vejen, som holder dit liv tilbage, som holder dig tilbage for at være dig, så skriv dem på et nyt blankt stykke papir. Giv gerne mønstret et navn. Se på dig selv med milde øjne!
 2. Er du et sted hvor det vil være muligt at brænde papiret med de selvnedbrydende mønstre, er det et virkelig fint ritual. Lad det blive til røg og aske. Eller pluk det i små stumper og lad dem flyve væk i vinden. Det er rart at gøre noget konkret.
 3. Sid evt. lidt i meditation og forestil dig at være foruden det begrænsende mønster. Hvordan mærkes det? 

Dette trin kan være en stor mundfuld. Både at tilgive og at få øje på mønstre, er noget vi skal øve os i og måske bede om hjælp til.

3. Skab plads, lys og energi.

Nu er det tid til at rense gammel tung energi ud og lad lyset strømme ind.

 1. Du kan nu brænde lidt tørret salvie af, og lade røgen bølge ud i alle hjørnerne af dine rum og på den måde udføre en gammel oprindelig energi clearing. Du kan også bruge anden røgelse.
 2. Åbn herefter alle vinduer for at frigive den gamle energi og lade den friske luft strømme igennem rummene, mens du selv tager store mundfulde frisk luft.
 3. Har du en yogapraksis, så lav et par solhilsner, tag et par runder af kapalabatti, eller anden udrensende pranayama. Ellers kan du bare strække dig i alle de retninger det føles rart, så der bliver mere plads indvendigt i kroppen. Tag gode dybe vejrtrækninger.
 4. Er du på luksusmodellen, så er det nu du går en lang tur, hopper i havet eller tager et bad og skrubber kroppen med havsalt ( du kan også gurgle olie, skrabe tungen og næseskylle) tag derefter rent tøj på og drik et stort glas vand med citronsaft. Lad være med at bruge tiden på at gruble. Nyd det du er i gang med!

4. Lad der være lys, masser af lys

Når vi slipper noget gammelt, bliver der plads til noget nyt. Efter at have sluppet (noget af) den gamle følelsesmæssige bagage og ryddet den energimæssige plads, er vi endelig klar til bevidst at sætte nye intentioner, der kommer fra hjertet.

Men vil du komme fra hjertet, er det afgørende at du bliver klar over om dine intentioner udspringer fra angst eller mangel / sult, eller om det du ønsker at skabe og tiltrække kommer fra en oprigtig indre visdom. I begyndelsen kan det være svært at adskille de to, men den første er som regel knyttet til anspændthed og den sidste til åbenhed og lethed.

Ideelt set kan du udnytte den energi der er i dagslyset i dette trin. Ellers bare sørg for at gardinerne er trukket fra, at du er badet i lys, meget gerne det naturlige dagslys, alternativt stearinlys og lamper.

Sæt dig i meditation. Lad være med at presse noget frem. Vær nænsom ved dig selv.

 1. Sid lidt i meditation og kom hjem i kroppen og mærk åndedrættet. Mærk du er hjemme i og hos dig selv. Giv dig tid.
 2. Visualiser at du fylder dig med hvidt og gyldent lys. Forestil dig lys, der kommer fra solen, eller fra et sted ca. 10 cm over toppen af dit hoved. Sid lidt og mærk eller forestil dig lyset og den varme eller kølighed der omslutter og fylder din krop.
 3. Placer hænderne på hjertet, eller et andet sted som forbinder dig med dig selv og din visdom. Sid her lidt og mærk fornemmelsen af at møde dig selv kærligt med en mild åben nysgerrighed, der ikke stiller krav eller har en skjult dagsorden.
 4. Når du er klar, så begynd at forberede dig til at lytte indad. Prøv ikke at styre processen eller at presse noget frem, lad det komme frem af sig selv. Benyt evt. disse sætninger som forberedelse:

Jeg nu klar til at modtage og se de bedste muligheder som næste år har til mig. Lad mig se mine drømme, håb og ønsker som den højeste vision for mig selv for det næste år.

Lad mig slippe alle mine begrænsninger og forme mine intentioner fra en kreativ, rigelige, fri og kærlig kraft.

Lad mig se hvordan jeg kan bidrage fra mit højeste potentiale.

Lad mig se alle de glædelige og meningsfyldte ting jeg kan opleve forme og skabe.

5. Tillad visionerne/billeder/tanker at flyde uden at censurere eller kassere dem som naiv ønsketænkning. Det vi oprigtigt ønsker for os overstiger ofte langt det vi måske troede muligt. Gentag sætningerne og bliv her så længe du vil.

Tak dig selv og åben øjnene. Hold din stilhed og bevar dit fokus.

5. Forbered en ny vej

Selvom du måske ikke fornemmer nogen inspirerede intentioner, vil ovenstående meditation stadig hjælpe dig med at forbinde dig med din dybere visdom. Så hav tillid til, at det vil vejlede og støtte dig på din vej. Måske har der været meget i det første eller andet trin, der skal bearbejdes. Giv dig tid, det kan ikke tvinges frem.

Skriv nu de spæde intentioner og hensigter du har ned på et nyt blankt papir.

 1. Skriv det så det er motiverende og personligt. Gør det gerne konkret, sådan at det er hjælpsomt for dig og sådan at du ved hvordan du kan arbejde med det. Hvad er vigtigt for dig nu at have opmærksomhed på, hvad vil du gerne bruge tid og energi på nu, hvad skal have din kærlighed?

Når du har gjort det, kan du placere papiret på et særligt sted, måske hvor du plejer at mediterer, eller et sted du ofte kommer forbi.

Hver slutning markerer en ny begyndelse.

Vi lukker det gamle år eller en periode af vores liv, når vi giver slip på det der ikke længere tjener os – og vi holder opmærksomheden frisk inspireret af vores nye intentioner, det er en måde at ære fortiden, være nærværende i nutiden og give os tillidsfuldt hen til fremtiden. På denne måde sætter vi vores hjertets kompas med en retning der glæder os.

Tillykke med dine nye intentioner!!

Må du leve let og kærligt – Christin

 

Skriv til mig:

3 + 7 =