fbpx

EKSAMENSANGST
Et par gode råd og øvelser.

Lige for tiden bliver jeg opsøgt af studerende med eksamensangst. Og det ER nogle meget skønne unge mennesker der besøger min praksis. Desværre kommer de lidt sent, og vi når kun en enkelt eller to sessioner inden de skal til eksamen.
Men lidt er bedre end ingenting – og det hjælper.
Del gerne dette til de unge du kender der bakser med nervøsitet og eksamen og som kunne bruge en hjælpende hånd.

Som overskrift handler det om at skabe adgang til din viden og ikke lade nervøsiteten optage pladsen, for det du skal formidle. Du kan øve dig i at skabe adgang ved ofte at spænde af og være opmærksom her og nu, i stedet for at være bekymret frem i tiden.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/PtEszpG4fT4″ frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

✗ ØVELSE VEJRTRÆKNING:
Læg en hånd på maven og ånd ind mens du puster maven op.
Hold vejret inde lidt.
Giv slip og ånd langsomt ud og slap af.
Gentag mange gange mens du koncentrerer dig om at mærke maven i stedet for at tænke tanker.

✗ ØVELSE SKRIV OG TØM HOVEDET:
Brug et par minutter på at skrive alt det ned du er nervøs for. Det behøver ikke give mening, bare skriv alt det ned der fylder op – og tøm det ned på et stykke papir. Smid papiret ud når du er færdig. Gentag det gerne hver dag.

✗ ØVELSE GENNEMGÅ SITUATIONEN:
Mange har læst og læst, men glemt at øve sig på selve situationen. Tal selve eksamenssituationen igennem helt konkret. Hvad skal der ske, hvor skal du sidde, hvem er i rummet? Hvad skal der først ske og derefter? Tal om hvordan du vil håndtere situationen, hvis du bliver nervøs. Er der noget du vil sige eller gøre eller bede om, som kan hjælpe dig?

✗ ØVELSE GÅ:
Du kan bruge selv den mindste gåtur til at øve dig i at skabe adgang til dine ressourser ved at forbinde dig med dig selv i øjeblikket. I stedet for at være bekymret for fremtiden kan du koncentrere dig om at mærke fødderne der rører ved jorden, benene der bevæger sig, mærke luften på kinderne, lytte til fuglene og lydende omkring dig og snuse til duftene. Med andre ord kan du åbne alle dine sanser på nær din evne til at tænke. På den måde kan du tage en pause, spænde af mens du går. Husk at fysisk afspænding, skaber adgang til din viden. Øv dig mange gange i løbet af dagen.

Det sidste råd handler også om opmærksomhed. Det handler om at øve dig i at kigge indefra og ud igennem dine egne øjne. Det kan lyde skørt, men ofte når vi er nervøse kan vi pludselig befinde os i en situation, hvor det er som om vi ser på os selv udefra, med nogle meget kritiske øjne. Så når du er til eksamen, så kig ud indefra og hold dig opmærksom på det du skal formidle i stedet for at kigge og vurdere dig selv udefra.

✗ EXTRA: Øv dig i at tro på det.

Husk på at der er ingen måde, hvorpå vi kommer igennem livet uden at møde noget der er svært. Det er ikke en fejl, det er livets natur og sådan er det for os alle.

Opsøg hjælp i god tid, så du kan få den personlige vejledning du har brug for.

Du er god nok!

© Mindfulness Terapi & Yoga