20638869 illeborg@mac.com

At træde fremAt sidde med øjnene lukkede og mærke ind i vores indre liv, er det vi gør, når vi mediterer. Men det kan være voldsomt frustrerende, for hvad gør vi så – når vi har set og mærket indad?

Den største misforståelse omkring en indre undersøgende dialog i vores mindfulness-praksis er, at vi tror vi kigger indad for at få noget løst, at vi kigger indad for at få noget til at forsvinde eller få noget til forandre sig. 

Når vi mediterer med en underliggende intention om ‘at finde en løsning på vores problem’, vil spørgsmålet, ”Hvad sker der inden i mig lige nu?” blot få os i gang med at analysere og spekulere over: ”Hvorfor sker det?” i stedet for ”Hvad sker der?” … og før vi ved af det, er vi tjekket ud af her og nu oplevelsen, og er tilbage i historien, måske helt tilbage i vores barndom. Vi er alle andre steder end i os selv, lige nu og her.
Det kan være fint i en terapeutisk udforskning, men det er ikke det der forstås ved en indre undersøgende dialog i vores mindfulness-praksis. I en indre dialog undersøger vi helt konkret hvad der foregår i det øjeblik i sidder i meditationen.

 

En indre undersøgende dialog i vores mindfulness-praksis er meget anderledes end en terapeutisk dialog.

Processen med indre undersøgelser og udforskning handler meget mere om at folde “det der er” ud, tillade det at være der, lære det indre landskab at kende, lære at stå tæt ved det, lytte, mærke og tilbyde det vores fulde og uforbeholdne opmærksomhed.

Vi sidder altså med en særlig intention, der ud over stor nænsomhed, særligt er kendetegnende ved disse to holdninger:

1. Den første er oprigtighed. Oprigtighed omkring at du virkelig gerne vil forstå og fornemme hvad der er sandt. Ligesom børn der virkelig udforsker, er nysgerrige, undersøger ”hvordan virker den her?” Det er en slags uskyldig oprigtighed hvor intet står i vejen for sandheden.

2. Den næste er villigheden til at være usikker, til ikke at vide. Dem der holder fast på ideen om, at de ved det hele i forvejen, er sikre og arrogante, for dem er det ikke til rådighed at lære nyt. Det kræver mod, at turde træde frem i sin egen sårbarhed og være villig til at blive forandret, af det du opdager.

 

Meditationens paradox
Det ligner et paradox, at vores ønske om forandring, (for det er vel derfor vi har en meditationspraksis?) sker ved ikke at gøre noget, men ved at være nysgerrigt undersøgende. Det er selve undersøgelsen og ikke svaret der skaber forandringen – læs det igen.

Ofte siger vi at mindfulness meditation handler om ikke at gøre noget, men jeg er fristet til at sige, at det ikke er helt rigtigt. Måske er det rigtigt at vi ikke gør en masse, men det er faktisk et stort og modigt stykke arbejde vi gør, når vi sidder i meditation. For det vi gør er noget af det sværeste for de fleste af os. Nemlig at stoppe vores evige forbedrings- og optimeringsprojekter med os selv. Det kan være en vanskeligt proces at give slip på den metode, som måske engang har været vores foretrukne måde at være i livet på.

Men lad os prøve, bare i små glimt, at være nærværende og undersøgende. Så vil vi starte en proces der først og fremmest skaber klarhed og forståelse for hvordan vi har det. Og det er vejen til frihed, Ro og glæde.

De spørgsmål vi stiller i vores meditationer, er ikke kun beregnet til den tid du sidder på meditationspuden. Du kan stille dem når som helst.
Jeg husker på Joseph Goldsteins ord, da han med et stort smil sagde til mig:
”You must ask yourself again and again: What the f*** is going on? And how can I be with that? – That’s the only question you ever need to ask yourself to deepend your practice”

D. 11 nov kan du komme med på kursus om den indre undersøgende dialog

»The circle of inquiry 

Få forspring på gode nyheder og ledige pladser.

Tilmeld dig nyhedsbrevet hos Nordic Dharma.

Tak for din tilmelding. Om ikke længe vil du modtage en mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding af nyhedsbrevet. Herefter vil du få dit første nyhedsbrev. Kærlig hilsen Christin Illeborg