Retreat bekendelser

Hvorfor er retreats så vidunderlige, skræmmende, kedsommelige, indsigtsfulde – og noget du aldrig vil fortryde, at du brugte tid på?

Christin_NB_sw25I 17 år har jeg gjort det. Været på retreat 1 – 4 gange årligt, ud over de weekend- og dagsretreats jeg har tusket mig til.

Jeg har været på alle mulige retreats. Lige fra yoga over chanting til stilhed. Siddende, liggende, gående, spisende har jeg pløjet mig gennem uger af indsigts-, mindfulness-, metta- og samadhi-meditationer. Jeg har lyttet til de mest inspirerende lærere fra ind og udland, der gavmildt dryp for dryp har næret min egen rejse.

En hel uge med meditationer, vejledninger og dharma talks. Dagen lang, fra morgen til aften, non stop. Hvorfor?

» Læs også: Hvad er et retreat?

 

Livets skiftende dynamiske cyklus.

På disse retreats har jeg oplevet alle mulige (og umulige) sindstilstande, mens jeg har været stille og lyttet indad til dæmonernes rasen eller til den larmende tomhed. Jeg har siddet ret op og ned og bogstaveligt talt sovet mig gennem en uges silent retreat, udført mine gående meditationer i søvne og kun oplevet små glimt af nærværets lokkende fred, når sindet pendlede mellem søvn og tankemylder. Jeg har siddet på en retreat med energien i top, oversvømmet af ideer, begær og lyst til alt muligt… andet…

Jeg har vandret gennem tilstande af lethed og lykke, følt mig forladt og skamfuld, været forelsket, været syg og rask. Mødt fred, glæde, begejstring, irritation, rastløshed, sorg, stolthed, værdighed og meget mere til.

Øjeblik efter øjeblik, time efter time, dag efter dag har jeg surfet gennem disse tilstande, set deres opståen og forandring, mærket deres virkning i kroppen og sindet og oplevet min accept, forsoning … eller mangel på samme.

Det har uden tvivl været den dyrebareste og mest indsigtsgivende læring om det komplekse og menneskelige sind, jeg til dato har fået. Indsigten fra mine retreats, overstiger langt de stakke af fagbøger om angst, depression, stress, mindfulness osv., som jeg har læst, eller de terapeutiske uddannelser jeg har taget. Dem der kender mig ved, at jeg holder uendeligt meget af mine bøger, men det er fra min egen meditationspraksis, jeg trækker min største viden – og i samarbejdet med mine klienter.

 

Så hvad stiller vi op med det liv, der ikke går væk?

Jeg vil varmt anbefale dig at tage på retreat. Om det er en dag, en weekend eller en uge. Start hvor du kan, uanset om du er til yoga eller meditation, til stilhed eller til chant. Det vigtigste er, at du finder en god lærer, der forstår at skabe rammerne omkring dit retreat, så du har mulighed for at stifte bekendtskab med dine indre direkte oplevelser og udvikle din mindfulness. At du finder en lærer, der er integreret i egen praksis, en lærer der er veluddannet i det der undervises i, og som evner at guide dig sikkert og trygt ind i din egen praksis.

Så forestil dig at du vil lægge mobil, computer og forpligtigelser fra dig og tilbringe en kærlig og lyttende tid med dig selv, uden at blive afbrudt. Forestil dig at bruge tid med dig selv præcis som du er, være sammen med dig selv og holde sammen med dig selv… Vidunderligt eller skræmmende? Det er i hvert fald et fint venskab man kan starte.

Det er livgivende at kunne se på tingene, livet, som det er. Se livets foranderlige natur, og forstå at livet ikke kun går ud på at planlægge, så det er så ordentligt og rent og let som muligt. Når vi ser tingene som de er, ser vi at skift og forandring er sådan som livet er. Skift og forandring er livet og vi lærer gradvist at håndtere det.

Og jeg garanterer dig; At bruge tid på at udvikle evnen til at slappe af, have tillid, og åbne sig op over for hvad som helst, livets skiftende natur stiller dig overfor, er noget du aldrig nogen sinde vil fortryde, at du brugte din tid på.

 

 

 

Få forspring på gode nyheder og ledige pladser.

Tilmeld dig nyhedsbrevet hos Nordic Dharma.

Tak for din tilmelding. Om ikke længe vil du modtage en mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding af nyhedsbrevet. Herefter vil du få dit første nyhedsbrev. Kærlig hilsen Christin Illeborg